CSE zet vol in op e-truck: 'Diesel heeft zijn langste tijd gehad'

Cargo Service Europe (CSE), een logistiek dienstverlener uit Oss, maakt een stevige sprong richting een duurzame toekomst door in te zetten op elektrische vrachtwagens. Het bedrijf, gespecialiseerd in het transport en de opslag van lege drankblikjes, heeft al tien volledig elektrische Volvo FH Electric trucks in gebruik. Daarnaast heeft CSE acht nieuwe elektrische trucks besteld, waarmee het haar wagenpark verder verduurzaamt. CSE is ervan overtuigd dat de toekomst elektrisch is, vooral gezien het feit dat het bedrijf vaste ritten rijdt en precies weet waar het moet zijn, wat de inzet van elektrische voertuigen vergemakkelijkt.

Hoewel de overstap naar elektrisch rijden veel voordelen biedt, is er nog steeds veel te leren. De eerste ervaringen met elektrische trucks worden voornamelijk opgedaan door het bedrijf’s dagelijkse praktijk: rijden in file en onder extreme temperaturen, wat invloed heeft op het rijbereik van de voertuigen. Toch heeft CSE vertrouwen in de elektrische vrachtwagens, mede dankzij de 360 kilometer actieradius die de trucks bieden. Het bedrijf investeert ook in eigen laadstations, die worden gevoed door zonnepanelen op de daken van hun warehouses. Dit maakt het laden efficiënter en verlaagt de kosten. Het opladen onderweg is nog een uitdaging, vooral door de variatie in laadtarieven en het aantal beschikbare laadstations.

CSE maakt daarnaast ook nog gebruik van 75 LNG-trucks, die zijn aangeschaft in 2021 om de overgang naar duurzamer transport te vergemakkelijken. Op dit moment is ook FleetCareXL gestart met het wagenparkbeheer te organiseren voor CSE. Volledig op regie, dus zonder onderhoudscontracten op de voertuigen. De keuze voor LNG was toen financieel interessant, inmiddels door de fluctuaties in gasprijzen door geopolitieke spanningen hebben deze businesscase een stuk minder voorspelbaar gemaakt. Desondanks blijft CSE inzetten op verduurzaming door te rijden op bio-LNG, wat helpt om de CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren. De vraag naar bio-LNG is echter ook afhankelijk van de gasprijzen, wat de kosten beïnvloedt.

De veranderingen in wet- en regelgeving spelen een belangrijke rol in CSE’s verduurzamingsstrategie. De invoering van de ETS II in 2027 en de kilometerheffing die volgend jaar van kracht wordt, maken het voor dieselrijders financieel minder aantrekkelijk. Daarentegen krijgt CSE, door de overstap naar elektrische trucks, te maken met lagere kilometerheffingen en andere fiscale voordelen. Dit maakt de investering in e-trucks steeds rendabeler. CSE hoopt dat de subsidies en fiscale regelingen de kosten verder helpen drukken.

CSE heeft flinke stappen gezet op het gebied van verduurzaming van hun panden. Ze wekken zelf energie op met zonnepanelen en rijden met elektrische heftrucks in hun warehouses. Dit sluit aan bij hun bredere streven om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energiebronnen. Voor de toekomst is het bedrijf vastbesloten om verder te investeren in zowel elektrische trucks als laadinfra, terwijl het ook de klanten blijft enthousiasmeren voor duurzame oplossingen. Hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals de planning van ritten en de zoektocht naar geschikte laadstations onderweg, is CSE ervan overtuigd dat deze problemen in de toekomst opgelost zullen worden. De focus ligt nu op het uitbreiden van de elektrische vloot en het optimaliseren van de laadinfrastructuur, waarmee CSE zich positioneert als een belangrijke speler in de verduurzaming van de logistieke sector.

Ook de elektrische trucks zijn volledig bij FleetCareXL in beheer en zo ondersteunen we CSE, in 2021 van Diesel naar LNG en nu in 2025 naar een gecombineerde vloot van LNG & Electric!